Veelgestelde vragen

  1. Hoe vul ik mijn installatie bij?
  2. Hoe ontlucht is mijn cv-installatie?
  3. Wat is het verschil tussen een open en gesloten toestel?
  4. Wat is het verschil tussen een HR en VR?
  5. Hoe lang gaat een cv- of combiketel mee?
  6. Wat kost het plaatsen van een combitoestel?
  7. Wat is de beste ketel voor mij?
  8. Mijn cv- of combiketel slaat niet aan. Wat moet ik doen?
  9. Mijn cv-installatie moet steeds worden bijgevuld. Klopt dit?
  10. De cv-ketel doet het niet. Wat moet ik doen?
  11. Mijn radiatoren en/of leidingen maken een ruisend of borrelend geluid. Wat kan ik hieraan doen?
  12. De ketel geeft een storingcode aan op de display. Wat moet ik doen?
  13. Wat is het voordeel van een moderne klokthermostaat?
  14. Er is wel warm water, maar geen verwarming.
  15. Waarom is de levensduur zo belangrijk bij moderne ketels?

1.  Hoe vul ik mijn installatie bij?

Werkwijze voor het bijvullen van de cv-installatie:

  1. Zet de kamerthermostaat zo laag mogelijk.
  2. Laat de cv-installatie afkoelen tot 40° C.
  3. Trek de stekker van de cv-ketel uit het stopcontact.
  4. Draai alle radiatorkranen open.
  5. Sluit de vulslang aan op de waterkraan. Houd het andere eind boven een emmer en afvoer en laat hem langzaam vollopen  met water. Als de slang vol is met water, sluit dan de waterkraan en knijp het uiteinde van de slang dicht.
  6. Bevestig de met water gevulde slang op het vulpunt. Dit doet men door middel van een koppeling met een slangklem. Zorg ervoor dat de koppeling en slangklem goed vast zitten om lekkage te voorkomen.
  7. Draai de waterkraan weer open.
  8. Draai de vulkraan met een sleutel een kwartslag open, zodat het streepje op de vulkraan in het verlengde staat van de stroomrichting. Sluit de vulkraan weer als er een druk van 2 bar in de installatie zit.
  9. Draai de waterkraan weer dicht.
  10. Steek de stekker van de cv-ketel 5 minuten in het stopcontact, zodat de circulatiepomp het water door de leidingen pompt.
  11. Ontlucht vervolgens de installatie, zoals hieronder omschreven.
  12. Controleer vervolgens de waterdruk in de installatie. De druk dient tussen de 1,5 en 2 bar te staan. Is de druk gedaald tot onder de 1,5 bar, dan dient men de punten 7 t/m 11 te herhalen.
  13. Verwijder vervolgens de vulslang. Let hierbij op dat de vulkraan en de waterkraan zijn afgesloten en dat u zorgvuldig te werk gaat bij het verwijderen van de slang. Er zit namelijk nog water in. Je kunt dit het beste doen door het uiteinde van de slang bij de vulkraan dicht te knijpen en de koppeling los te maken en het restwater uit de slang in een emmer te gieten. Vervolgens de slang van de waterkraan loskoppelen.
  14. Steek de stekker van de cv-ketel in het stopcontact.
  15. Zet vervolgens weer de kamerthermostaat op de gewenste waarde.

 

2.  Hoe ontlucht ik mijn cv-installatie?

Werkwijze voor het ontluchten van de cv-installatie:

  1. Open alle radiatorkranen
  2. Zet de kamerthermostaat zo laag mogelijk
  3. Neem de stekker uit het stopcontact en wacht 5 minuten
  4. Ontlucht nu de installatie op alle aanwezige ontluchtingspunten. Dit doet men met een ontluchtingssleuteltje dat past op de ontluchtingspunten. (men kan het best op het laagste punt van de installatie beginnen) Houdt bij het ontluchten een oude doek onder de ontluchter en draai langzaam de sleutel om. Nu hoort u de lucht ontsnappen. U kunt de ontluchtingspunten vinden op de volgende plaatsen:
    * op de radiatoren
    * bij het expansievat
    * ter plaatse van het hoogste punt van het leidingwerk.
  5. Zodra er water uit de ontluchter komt draait u de ontluchter weer dicht.
  6. Als u alle ontluchtpunten hebt ontlucht controleer dan of de waterdruk nog hoog genoeg is. De zwarte wijzer dient tussen de 1,5 en 2 bar te staan. Zo niet dan dient u de cv-installatie bij te vullen en vervolgens weer te ontluchten.
  7. Steek de stekker van de cv-ketel in het stopcontact
  8. Zet vervolgens weer de kamerthermostaat op de gewenste waarde.

 

3.  Wat is het verschil tussen een open en gesloten toestel?

Een aantal cv-ketels is er in een open en een gesloten uitvoering. De open uitvoering haalt de lucht die nodig is voor de verbranding uit de ruimte waarin het toestel zich bevindt. Deze ruimte dient te zijn voorzien van niet afsluitbare ventilatie opening(en). Een open toestel kan worden aangesloten op een gemetseld rookgaskanaal (een schoorsteen). Een gesloten toestel haalt z'n lucht van buiten via een apart toevoerkanaal. Het gas dat vrijkomt bij de verbranding gaat ook via een apart kanaal naar buiten. Gesloten toestellen mogen niet worden aangesloten op gemetselde rookgaskanalen of schoorstenen.

4.  Wat is het verschil tussen HR & VR?


De Hoog Rendement-ketel
 
De naam zegt het al. De Hoog Rendement-ketel levert een hoger rendement dan de klassieke ketel of de Verbeterd Rendement-ketel. De HR-ketel bereikt dit hoge rendement (maximaal 107%) door de warmte van de condenserende verbrandingsgassen te gebruiken. Een HR-ketel werkt met lage cv-watertemperaturen van 70 en 50 °C (resp. aanvoer en retour). Belangrijk bij de mate van dit rendement is de capaciteit van uw radiatoren. De HR-ketel is uitsluitend in gesloten uitvoering verkrijgbaar. 
 
De Verbeterd Rendement-ketel  
Deze cv-ketel heeft een rendement van maximaal 93%. Voor het behalen van dit rendement heeft de ketel hoge cv-watertemperatuur nodig van 90 en 70 °C (resp. aanvoer en retour). De VR-ketel is leverbaar in open en gesloten uitvoering. 

5.  Hoe lang gaat een cv- of combiketel mee?

De gemiddelde levensduur van een cv- of combiketel is 15 jaar. Natuurlijk is dit een gemiddelde levensduur en verschilt dit per situatie. De uiteindelijke levensduur is mede afhankelijk van hoe het toestel wordt gebruikt en of het toestel regelmatig wordt onderhouden. Een Service- of onderhoudscontract is daarom warm aanbevolen!

6.  Wat kost het plaatsen van een Combi toestel?

Plaatsingskosten voor apparatuur zijn niet standaard. Dat betekend dan ook dat wij geen uitspraken hierover via de telefoon kunnen doen. Voor een indicatie en eventueel een definitieve offerte kunt u contact opnemen via het telefoonnummer 0297-284295 of vraag een bezoek door een van onze adviseurs online aan.

7.  Wat is de beste ketel voor mij?

Staat u ook wel eens onder een koude douche? Dit kan gebeuren als uw cv-ketel niet meer werkt. Maar ook als u de verkeerde cv-ketel heeft. Vervelend, omdat u er vaak 10 tot 15 jaar aan vast zit. Maar hoe kiest u nu een cv-ketel? Lees onderstaande stappen. Met de onderstaande stappen weet u zeker dat u de beste keuze maakt.

Doorloop de volgende stappen:

    1. Stap 1: De beste cv-ketel kiest u door naar uw wensen en woonsituatie te kijken. Belangrijke vragen zijn dan:
      1. Moet de cv-ketel alleen uw woning verwarmen of ook warm water leveren?
      2. Hoeveel warmte heeft uw woning nodig?
      3. Hoeveel warm water gebruikt u?
      4. Heeft u een hoog rendement of een verbeterd rendement cv-ketel?
    1. Stap 2: Vraag om advies. U koopt niet elke dag een cv-ketel. Het is dan ook niet vreemd als u bovenstaande vragen niet kunt beantwoorden. Een ervaren adviseur helpt u deze en andere vragen te beantwoorden. Om u goed te adviseren kijkt een adviseur naar uw huidige cv-installatie. Ook vraagt hij naar uw wensen. Hierna adviseert hij welke cv-ketel het beste bij uw huishouden past.
    2. Stap 3: Installatie. Met het kiezen van een cv-ketel bent u er nog niet. Een cv-ketel moet goed geïnstalleerd worden. Verkeerd geïnstalleerd en ingesteld kan deze meer energie verbruiken dan nodig is. Bij Van der Wilt plaatsen erkende installateurs de cv-ketels. Zo weet u zeker dat uw cv-ketel goed geïnstalleerd wordt.
    3. Maak een vrijblijvende afspraak: Onze ervaren adviseur helpt u graag de juiste cv-ketel te kiezen. Hij komt vrijblijvend bij u thuis om uw wensen te bespreken. En hij bekijkt uw huidige cv-installatie. Hierna adviseert hij welke cv-ketel het beste bij uw huishouden past. Ook als u nog geen klant van Van der Wilt bent, helpen wij u graag.

 

8.  Mijn CV- of combiketel slaat niet aan, wat moet ik doen?

Doorloop de volgende stappen:

      1. Controleer of de gaskraan open staat. 
      2. Controleer of de stekker in het stopcontact zit en of er ook spanning op dit stopcontact staat. Mogelijk dat er een zekering vervangen moet worden. 
      3. Stel de kamer- of klokthermostaat hoger in en kijk of de ketel dan aanslaat. 
      4. Controleer op de manometer op of bij de ketel of de waterdruk tussen de 1.0 en 2.0 bar is. Zo nee, dan moet de installatie bijgevuld en ontlucht worden.


      Helpt dit allemaal niet, neem dan contact op met ons via tel. 0297-284295.

      9.  Mijn CV installatie moet steeds worden bijgevuld, klopt dit?

      Mogelijk zit er een lekkage in de installatie. Neem aub contact met ons op via tel. 0297-284295.

      10.  De CV-ketel doet het niet, wat moet ik doen?

      Staan de radiatorkranen in de woonkamer open? Staat de gaskraan open? Stel de kamer- of klokthermostaat hoger in en kijk of de radiatoren dan wel warm worden. Mogelijk, dat er lucht in de installatie zit. De radiatoren maken dan vaak een ruisend of borrelend geluid. De installatie moet ontlucht en bijgevuld worden. Helpt dit alles niet; Neemt u aub contact met ons op via tel. 0297-284295.

      11.  Mijn radiatoren en / of leidingen maken een ruisend of borrelend geluid, wat kan ik hier aan doen?

      Er zit lucht in de installatie en / of er is een te lage waterdruk. De installatie moet bijgevuld en ontlucht worden, zie ook
      vraag 2.

      12.  De ketel geeft een storingcode aan op de display. Wat moet ik doen?

      Noteer de code, reset het toestel met de resetknop. Bij herhaling contact met ons opnemen.

      13.  Wat is het voordeel van een moderne klokthermostaat?

      Moderne klokthermostaten kunt u voorprogrammeren, zodat u de centrale verwarming niet meer handmatig aan of uit hoeft te zetten. Resultaat: het huis is comfortabel warm wanneer u ’s ochtends opstaat en bij het slapen gaan vergeet u nooit meer de thermostaat lager te zetten. Dat doet de klokthermostaat voor u. De klokthermostaat maakt het mogelijk dat het cv-toestel vanuit de huiskamer volledig bediend kan worden. De communicatie tussen de klokthermostaat en het cv-toestel zorgt voor een optimale afstemming van de ketel op de actuele warmte- en warmwaterbehoefte. Bovendien staat u allerlei handige informatie ter beschikking . Zo kunt u bijvoorbeeld zien of het water moet worden bijgevuld. Als u het toestel uitbreidt met een buitenvoeler, kunt u via de thermostaat de buitentemperatuur aflezen. Daarnaast is er een automatische zomer-/wintertijd schakeling.

      14.  Er is wel warm water, maar geen verwarming.

      Mogelijk is de warmwaterkraan lek. Deze dichtdraaien of eventueel het kraanleertje vervangen.

      15.  Waarom is de levensduur zo belangrijk bij moderne cv-ketels?

      In de moderne cv-ketels zitten meer componenten dan in conventionele cv-ketels. Net als de moderne auto uitgerust is met meer technische snufjes dan zijn voorlopers. Een ketel maakt per jaar zo’n 3000 à 4000 bedrijfsuren. Een auto heeft dan al 250.000 km gelopen en is aan vervanging toe. Uw ketel wilt u nog 15 keer zo lang mee laten gaan.